Käyttämällä Dually-koulutusriimua annat hevoselle tilaisuuden oppia itse. Monty suosittelee, että saavutat hevosesi kanssa Join-upin ®, ennen kuin alat käyttää Dually-riimua. Hyvän yhteistyön saavuttaminen saattaa vaatia kaksi tai kolme join-up sessiota. Parhaat tulokset Dually-riimun käytöstä saavutetaan, kun Join-up on kunnolla toteutunut. Dually-työskentely tulisi tapahtua aidatussa tilassa, jossa on hyvä pohja. Dually-työskentelyyn sopiva pohja on pehmeä, joustava ja pitävä.
SOVITUS Dually-riimua pitää sovittaa, niin että se istuu mahdollisimman hyvin hevosen pään ja leuan ympäri. Riimun tulee istua napakasti, muttei liian tiukasti. Hevosen nenäpiin muodostama silta on oikea paikka koulutusnarulle, eikä se saa tulla liian alas puristamaan hengitysteitä. Dually-riimussa on kolme erillistä säädettävää solkea. Niskasolki säätelee riimun kokonaispituutta. Nenäpiin päällä oleva solki säädetään niin, että riimu tulee oikeaan kohtaan, eli aivan hevosen poskiluiden alapuolelle. Leuan alla olevan soljen avulla pystyy vielä hienosäätämään koulutusnarua oikealle kohdalle. On tärkeää käyttää kaikkia säätösolkia riimua sovittaessa, jotta riimun saa mahdollisimman mukavasti sopimaan hevosen päähän. Riimun leukakappaleeseen kiinnitetty rengas on tarkoitettu hevosen mahdolliseen kiinnisitomiseen ja taluttamiseen, silloin kun hevosta ei kouluteta. Kun Dually-riimua käytetään koulutustarkoituksessa, käytetään pitempää liinaa (vähintään 6 m) normaalipituisen riimunnarun sijaan. Tällöin kouluttaja pystyy olemaan turvallisella työskentelyetäisyydellä hevosesta.
ÄLÄ KOSKAAN SIDO HEVOSTA KIINNI KOULUTUSRENKAISTA ÄLÄ KOSKAAN JÄTÄ DUALLY-RIIMULLA VARUSTETTUA HEVOSTA VARTIOIMATTA ÄLÄ KOSKAAN JÄTÄ DUALLY-RIIMULLA VARUSTETTUA HEVOSTA TALLIN KARSINAAN, TARHAAN TAI LAITUMELLE, KOULUTUSRENKAIDEN AIHEUTTAMAN TAKERTUMISVAARAN TAKIA
Koulutus aloitetaan kiinnittämällä liina toiseen koulutusrenkaaseen. Sillä ei ole merkitystä kummalle puolelle liina kiinnitetään, kunhan käyttää vain yhtä rengasta kerrallaan. Kouluttajan päämäärä on luoda olosuhteet sellaisiksi, ettei hevosen tarvitse vastustaa koulutusriimun käyttöä. Kun hevonen vastustaa riimun käyttöä, riimusta tulee tiukempi ja epämukavampi. Kun hevonen toimii yhteistyössä Dually-riimun kanssa, hevonen saa välittömästi palkinnon riimun löystyessä ja muuttuessa varsin mukavaksi. Kouluttajan tulee oppia ajoittamaan riimun muodostaman paineen poistamisen mahdollisimman tarkaksi, jotta hän pystyy palkitsemaan hevosta juuri oikealla hetkellä.
KOULUTTAJAN TULEE YRITTÄÄ SAAVUTTAA SEURAAVAT PÄÄMÄÄRÄT 1. Hevosesi on rauhallinen ja sillä on alhainen adrenaliinitaso, kun se vastaa seuraamalla mielellään pyytämääsi suuntaan. 2. Hevosesi suostuu kävelemään kanssasi, niin että sen pää on lähellä sinun olkapäätäsi. 3. Hevosesi tulee kunnioittaa sinun henkilökohtaista aluettasi. Se ei saa tuoda päätään tai lapojaan sinun syliisi, eikä se saa kävellä niin lähellä sinua, että se vahingossa voi astua päällesi. 4. Mikäli päätät yhtäkkiä pysähtyä, myös hevosesi pysähtyy saman tien mielellään ja kuuliaisesti, liinan yhtään kiristymättä. 5. Hevosesi peruuttaa pyytäessäsi. Peruuttaminen tapahtuu vaivattomasti ja kouluttajan antamasta pienestä merkistä.
Monty suosittelee, että työskentelet tarpeeksi pitkään, kunnes huomaat hevosen rentoutuvan ja näet selkeät signaalit hevosen halukkuudesta tehdä kanssasi yhteistyötä. Vasta sen jälkeen on aika siirtyä käyttämään Dually-riimua ongelmien ratkaisemiseksi. Dually-riimun avulla koulutat helposti hevosesi esimerkiksi menemään traileriin, menemään lähtökoppiin (käytetään esimerkiksi laukkakisoissa), ylittämään vesilätäköt rauhallisesti, seisomaan paikallaan selkään nousemisen yhteydessä tai seisomaan paikallaan erilaisten hoitotoimenpiteiden ajaksi. Dually™ on myös hyvin tehokas apuväline, kun hevosta kengitetään tai esitetään eläinlääkärille. Se sopii myös erinomaisesti apuvälineeksi, kun valmistaudutaan näyttelyyn ja harjoitellaan hevosen näyttämistä maasta käsin. Käyttömahdollisuudet ovat aivan liian monet listattavaksi tähän. Dually-riimu soveltuu kaikille koulutuksen osa-alueille, kun päämääränä on luoda yhteistyö sinun ja hevosesi välille. Hevosen ollessa ns. oppimismoodissa, on helppo päästä eroon erilaisista pelkotiloista. Kannattaa pitää mielessä, että kun adrenaliinitaso on korkea, oppimistaso on matala. Adrenaliinitason pysyminen alhaisella tasolla taas nostaa oppimistasoa. Kun käyttää Dually-riimua koulutustarkoituksessa, on hyvin tärkeää, että paine poistetaan liinasta heti jos hevonen peruuttaa tai loikkaa taaksepäin. Mikäli et ole täysin varma siitä, milloin paine pitää poistaa, suosittelemme että otat yhteyttä asiantuntijaan. Asiantuntijalla tulee olla vankka kokemus hevosen maasta käsin kouluttamisesta. Asiansa osaava ihminen sisäistää Dually-riimun käyttöön liittyvät toimintatavat lyhyessä ajassa.
Dually-riimulle on myös toinen, edellä kuvatusta poikkeava käyttötarkoitus. Kiinnittämällä ohjat koulutusrenkaisiin, riimua voi käyttää kuolaimettomien suitsien tapaan. Montyn mielestä tämä toimii erittäin hyvin, mikäli hevoselle syystä tai toisesta ei voi käyttää kuolainta. Näin ollen Dually-riimu toimii myös varusteena kahdella liinalla juoksuttaessa. Monty työskentelee maasta käsin kahdella liinalla seuraavasti: liinat kiinnitetään molemmin puolin koulutusrenkaisiin ja pujotetaan sen jälkeen erillisellä jalustinhihnalla kiinni sidottujen jalustinten läpi. On tärkeä muistaa, että työskentelyn on aina tapahduttava ilman väkivaltaa tai vihaisuutta. Suuttuminen voi aiheuttaa vammoja niin hevoselle kuin myös ihmiselle. Pysy rauhallisena ja edistä turvallisuutta. Mikäli koet, ettei sinulla tai hevosella ole turvallinen olo, sinun kannattaa lopettaa välittömästi. Jatka vasta, kun haettuasi lisää tietoa tunnet olosi mukavaksi ja itsevarmaksi. Dually-riimu voi olla erinomainen työkalu, mutta se on vain yhtä hyvä kuin riimusta kiinni pitävät kädet ovat. On suositeltavaa aloittaa Dually-työskentely rauhallisten ja ongelmattomien, jo hieman vanhempien hevosten kanssa. Siirry ongelmahevosiin vasta kun olet varma siitä, että osaat täydellisesti käyttää tätä työkalua. Suosituksen mukaan ensin työskennellään vähintään viisitoista- vuotiaiden, koulutettujen ja ongelmattomien hevosten kanssa, ja vasta sen jälkeen siirrytään potentiaalisesti vaarallisten hevosten pariin.